Veelgestelde vragen

Aanmelding

Wanneer kan ik beginnen met de opleiding kraamverzorgende - CZO Branche erkend op niveau 3?

In februari, mei, september en december starten we met één of meerdere klassen van de branche-erkende opleiding kraamverzorgende –CZO Branche erkend op niveau 3. Dit geldt voor leerlingen zonder en met zorgachtergrond. Heb jij geen zorgachtergrond, dan duurt de opleiding 15 maanden. Heb jij al een zorgachtergrond? Mogelijk kom jij in aanmerking voor een vrijstelling en zal de opleiding korter duren.

Tot wanneer kan ik me aanmelden?

Voor de start van 30 augustus 2021 kun je je aanmelden tot 2 augustus 2021.
Voor de start van 6 december 2021 kun je je aanmelden tot 8 november 2021.

LET OP: Een aanmelding korter dan twee weken voorafgaand aan de start van de opleiding kost €100,00 extra.

Welke locaties gaan van start?

Afhankelijk van het aantal aanmeldingen per locatie zal deze starten. Vul op jouw aanmeldformulier daarom altijd twee verschillende voorkeurslocaties in. Wij zullen jou in één van beide plaatsen. Bekendmaking van de locaties is drie à vier weken voorafgaand aan de start van de opleiding.

Ik ben nog geen 21 jaar. Wat zijn de mogelijkheden voor mij?

Mocht je gedurende de opleiding nog geen 21 jaar oud worden, dan kun je bij ons een assessment afleggen om alsnog aangenomen te kunnen worden voor de opleiding. Om hiervan gebruik te kunnen maken, dien je een verzoek in door een mail inclusief diploma, CV en motivatie te sturen naar info@geboortezorgacademie.nl.

Ik kan geen vereiste diploma's aanleveren. Hoe kan ik alsnog de opleiding volgen?

Als je niet kunt aantonen dat je in bezit bent van een geldig diploma / overgangsbewijs, zou je bij ons een capaciteitentoets kunnen doen. Het is niet mogelijk om enkel op basis van werkervaring toegelaten te worden. De capaciteitentoets is een IQ test om te bepalen over welk niveau je beschikt en of dit voldoende is om de opleiding te kunnen starten.

De kosten van deze capaciteitentoets zijn €125,-. Om hiervan gebruik te kunnen maken, dien je een verzoek in door een mail te sturen naar info@geboortezorgacademie.nl. De toets maak je bij ons op locatie in Utrecht. Wanneer je de capaciteitentoets met een voldoende afrondt, kun je de uitslag van deze toets bij jouw aanmelding indienen als geldig bewijs van niveau.

Hoe verloopt een aanmelding mét leerbedrijf?

1. Vul het aanmeldformulier in en stuur deze samen met een kopie van jouw diploma en ID op. Voeg eventueel ook jouw CV, motivatiebrief en aanvraagformulier voor vrijstellingen toe. Geef op het aanmeldformulier aan bij welk leerbedrijf jij een leerplek hebt gevonden.
2. Jij, of het leerbedrijf, ontvangt een factuur voor de aanmeldkosten van €175,-.
3. Zodra de factuur is betaald, wordt jouw aanmelding verwerkt en ontvang jij de algemene voorwaarden, onderwijsovereenkomst en praktijkovereenkomst.
4. De onderwijsovereenkomst moet door jou ondertekend worden.
5. De praktijkovereenkomst moet door jou en het leerbedrijf ondertekend worden.
6. Stuur de onderwijsovereenkomst en praktijkovereenkomst binnen 2 weken naar ons op.
7. Na ontvangst worden de onderwijsovereenkomst en praktijkovereenkomst ondertekend door de directeur of hoofddocent van de Geboortezorg Academie (Ga) waarna deze naar jou retour worden gezonden via de mail.
8. Je bent nu ingeschreven aan de Ga.

Hoe verloopt een aanmelding zonder leerbedrijf?

Vul het aanmeldformulier in en stuur deze samen met een kopie van jouw diploma en ID op. Voeg ook jouw CV, motivatiebrief en aanvraagformulier voor vrijstellingen toe.
2. Je ontvangt een factuur voor de aanmeldkosten van €175,-.
3. Zodra de factuur is betaald, wordt jouw aanmelding verwerkt ontvang je een lijst met erkende leerbedrijven zodat je op zoek kunt gaan naar een organisatie die bij jou past.
4. Neem contact op met het leerbedrijf om te vragen of ze een leerplek voor je hebben.
N.B. De Geboortezorg Academie (Ga) kan jouw gegevens gebruiken om door te sturen naar leerbedrijven. Indien je bezwaar hebt tegen bovengenoemd gebruik van je gegevens, dan kan je dit schriftelijk of via e-mail aan Ga laten weten.
5. Laat het ons weten wanneer je een leerbedrijf hebt gevonden.
6. Zodra wij aan jouw gegevens hebben toegevoegd bij welk leerbedrijf jij een leerplek hebt gevonden, ontvang je de algemene voorwaarden, onderwijsovereenkomst en praktijkovereenkomst.
7. De onderwijsovereenkomst moet door jou ondertekend worden.
8. De praktijkovereenkomst moet door jou en je leerbedrijf ondertekend worden.
9. Stuur de onderwijsovereenkomst en praktijkovereenkomst binnen 2 weken naar ons op.
10. Na ontvangst worden de onderwijsovereenkomst en praktijkovereenkomst ondertekend door de directeur of hoofddocent van Ga waarna deze naar jou retour worden gezonden via de mail.
11. Je bent nu ingeschreven aan de Ga.

Wanneer is de informatiebijeenkomst?

De datum van de eerstvolgende informatiebijeenkomst kun je vinden op de website. Deze is vanwege de huidige maatregelen digitaal. Tijdens de informatiebijeenkomst vertellen we meer over de opleiding en beantwoorden we jouw vragen.

Inhoud opleiding

Wat is het verschil tussen een kraamverzorgende en een verloskundige?

Kraamzorg is preventieve zorg die zich richt op de ondersteuning, instructie en voorlichting aan het gezin. Wanneer de bevalling in het ziekenhuis plaatsvindt, assisteert de kraamverzorgende de verloskundige. De kraamverzorgende helpt bijvoorbeeld bij het leren verzorgen van de baby en bij de borstvoeding. Een kraamverzorgende blijft ongeveer 8 dagen na de bevalling.

Wanneer krijg ik lesmaterialen?

Al het lesmateriaal dat je nodig zult hebben, is digitaal en hebben wij zelf ontwikkeld. Deze ontvang je uiterlijk in de eerste week van je opleiding per mail. Je hoeft dus niet van tevoren zelf te bestellen.

Waar kan ik de studiegids vinden?

De studiegids ontvang je ook bij aanvang van de opleiding per mail.

Wanneer ontvang ik het cijfer van mijn gemaakte examen?

Cijfers van gemaakte examens ontvang je binnen twee weken per mail.

Waarom moet ik kiezen voor de Geboortezorg Academie (Ga) om mijn leerlingen op te leiden?

• Het onderwijs is doelmatig en kwalitatief hoogwaardig.
• Geboortezorg Academie (Ga) is expliciet gericht op kraamzorg.
• Er geldt een basisstandaard voor elke opleiding. Kraamzorgorganisaties hebben voortdurend gezamenlijk invloed op het verbeteren van deze basisstandaard. Zo zorgen we er in de kraamzorgsector met elkaar voor dat alle leerlingen op hetzelfde – hoge – niveau zijn opgeleid.
• De kraamverzorgende bezit na de opleiding kennis over de geboortezorg van nu.
• De kraamverzorgende kan zich na het behalen van het diploma registreren bij het Kennis Centrum Kraamzorg. Voor de C-variant is dit na 1 jaar.
• De opleiding is inclusief de certificaten acute verloskunde en EHBO & reanimatie.
• Het onderwijs wordt gegeven door professionals uit de praktijk.
• Ga leidt leerlingen van alle leeftijden op. Je vindt bij Ga leerlingen van 21 jaar, maar ook van 58 jaar. De minimale leeftijd om te starten met de opleiding is 21 jaar.
• Ga neemt geen vakanties op in de roosters, de kraamzorgorganisatie stemt dit zelf af.
• De prijs van de opleiding is inclusief. Er zijn geen verborgen kosten en er zitten geen addertjes onder het gras.

Is de opleiding erkend?

De opleiding is branche-erkend door College Zorg Opleidingen (CZO).

Heeft de opleiding een crebo nummer?

De opleiding heeft geen crebo nummer.

Hoe gaat Ga om met vertrouwelijkheid?

De Geboortezorg Academie neemt de bescherming van jouw gegevens serieus en neemt passende maatregelen om misbruik, verlies, onbevoegde toegang, ongewenste openbaarmaking en ongeoorloofde wijziging tegen te gaan. Voor meer informatie kun je onze privacyverklaring raadplegen.

Kosten, salaris en vergoedingen

Wat zijn de kosten van de opleiding?

De opleiding kraamverzorgende –CZO Branche erkend op niveau 3 kost €2.437,00.
Bovenstaande opleidingskosten zijn inclusief €175,- aanmeldkosten.
Kom jij in aanmerking voor een vrijstelling? Dan worden de opleidingskosten aangepast.

Is het mogelijk om de opleidingskosten in termijnen te betalen?

Dat is mogelijk in drie termijnen. Deze drie termijnen worden over de eerste drie maanden van de opleiding gefactureerd en er komen eenmalige administratiekosten van €25,- euro bij.

Is het mogelijk dat de kraamzorgorganisatie de opleidingskosten betaalt?

Dit is afhankelijk van het leerbedrijf; veelal betaalt het leerbedrijf de opleiding. Hier zitten dan wel vaak regels aan vast dat je in dienst moet blijven na het behalen van de opleiding, omdat zij in jou hebben geïnvesteerd. Mocht je eerder weggaan, of stoppen, dan moet je vaak de opleidingskosten en eventueel een boete terugbetalen.

Ontvang ik ook een salaris tijdens de opleiding?

Je sluit bij een kraamzorgorganisatie een leerarbeidsovereenkomst af, je ontvangt dan een leerlingsalaris. Tijdens de opleiding word je conform de CAO Kraamzorg betaald. De CAO Kraamzorg kun je vinden op de website van Bo Geboortezorg. Er geldt een verplicht dienstverband van 24 uur per week.

Krijg ik ook een reiskostenvergoeding?

De reiskosten naar de gezinnen krijg je vergoed conform de CAO Kraamzorg. De CAO Kraamzorg kun je vinden op de website van Bo Geboortezorg.

Locaties en klassen

Waar zijn de leslocaties?

De leslocaties zijn in Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen, Zwolle, Eindhoven en er is een digitale klas (ongeacht de maatregelen). Bij aanmelding geef je twee voorkeurslocaties op. Wij houden uiteraard zo veel mogelijk rekening met jouw eerste voorkeur. Ongeveer twee weken voorafgaand aan de start van je opleiding ontvang je hier bericht over.

Op dit moment geven wij digitaal les, dit zullen we blijven doen tot en met augustus tenzij de omstandigheden het weer toelaten om fysiek les te geven. Het is nog wel de belangrijk om bij jouw aanmelding twee voorkeurslocaties aan te geven.

Waar zijn de praktijklocaties?

De praktijklocatie, oftewel het leerbedrijf waar jij je BPV-uren loopt, zoek je in de buurt van jouw woonplaats. Dit kan anders zijn dan de locatie van de opleiding.

Hoe groot zijn de klassen?

Mochten we fysiek les gaan geven, maar gelden er nog wel maatregelen, dan is de grootte van de klas afhankelijk van de locaties en het afstand kunnen houden van elkaar.

Hoe oud zijn de leerlingen van Ga?

Ga leidt leerlingen van alle leeftijden op. Je vindt bij Ga leerlingen van 21 jaar oud, maar ook van 58 jaar oud. De minimale leeftijd om te kunnen starten met de opleiding is 21 jaar.

Mocht je gedurende de opleiding nog geen 21 jaar oud worden, dan kun je bij ons een assessment afleggen om alsnog aangenomen te kunnen worden voor de opleiding. Om hiervan gebruik te kunnen maken, dien je een verzoek in door een mail inclusief diploma, CV en motivatie te sturen naar info@geboortezorgacademie.nl.

Beroepspraktijkvorming (BPV)

Wat is een leerarbeidsovereenkomst?

Een leerarbeidsovereenkomst is een overeenkomst tussen een leerling en kraamzorgorganisatie. De leerling gaat werken bij een kraamzorgorganisatie om het vak kraamverzorgende in de praktijk te leren.

Hoeveel uren beroepspraktijkvorming (BPV) moet ik lopen?

Om je diploma te halen voor de opleiding tot kraamverzorgende moet je tijdens je opleidingstraject minimaal 900 BPV-uren behaald hebben.

Kom jij in aanmerking voor vrijstelling? Dan wordt er op maat gekeken naar het aantal BPV-uren die jij moet behalen.

Wat valt er onder de BPV-uren?

Onder de BPV-uren vallen alle uren die gemaakt worden in de praktijk en waarmee je kunt aantonen dat het je vormt als kraamverzorgende, bijvoorbeeld ook op deskundig en professioneel vlak. Wij gebruiken als uitgangspunt het Beroeps Competentie Profiel (BCP) zoals deze bijv. in de aftekenlijst staat. Dit omvat naast de zorgen en bevallingen, ook vergaderingen, cursussen/trainingen, intakes etc. Ook het onderzoek in de praktijk voor de 5 verslagen/bewijsstukken van examenopdracht 9 vallen hieronder. Meer informatie hierover vind je in de studiegids.

Hoeveel leerplekken zijn er beschikbaar per leerbedrijf?

Leerbedrijven hebben vaak een aantal leerplekken beschikbaar. Dit is berekend op het aantal te verwachte bevallingen, de capaciteit van de kraamzorgorganisatie. Als er een leerplek wordt aangeboden, moeten de uren en examenopdrachten ook kunnen worden gemaakt in de praktijk. Voor meer informatie kun je het beste het leerbedrijf benaderen.

Wat kan ik doen als ik nog geen leerplek heb gevonden?

Wanneer je start met de opleiding, dien je een geldig leerarbeidsovereenkomst van minimaal 24 uur per week te hebben afgesloten bij een leerbedrijf, een kraamzorgorganisatie waar jij je BPV-uren loopt. Het is niet mogelijk om met de opleiding te beginnen zonder leerbedrijf. De reden hiervoor is dat de lesstof ook in de praktijk moet worden uitgevoerd.

Het is de bedoeling dat je zelfstandig een leerbedrijf benadert. Mocht het echter niet lukken om een leerplek te vinden, dan kan Ga jou na aanmelding een overzicht toesturen met erkende leerbedrijven per provincie.

Een andere optie is om een later startmoment van de opleiding te kiezen; wellicht zijn er dan wel plekken bij leerbedrijven beschikbaar!

Rooster, vrijstellingen en afmelden

Hoe ziet mijn rooster voor mijn opleiding er uit?

Een conceptrooster voor de lesweken is te zien op de website onder Agenda. Voor de lessen geldt een aanwezigheidsplicht.

Voor de lessen geldt een ‘zomerstop’ die ongeveer in het midden van alle vakanties valt. Een vakantie moet je wel aanvragen bij jouw leerbedrijf, om vrij te krijgen van de praktijk.

Als je leerling bij ons bent, ontvang je het definitieve rooster enkele weken voorafgaand aan een periode per mail.

Hoe ziet mijn rooster voor de praktijk er uit?

Dit is afhankelijk van het leerbedrijf. Het leerbedrijf maakt de planning voor haar medewerkers. Het advies is dus om hiervoor het leerbedrijf te benaderen.

Hoe kan ik me ziekmelden?

Wanneer je ziek bent geworden, bel je de helpdesk van Geboortezorg Academie (Ga) op 085 – 04 719 91. Vervolgens laat je dit ook weten per mail op info@geboortezorgacademie.nl en voeg je jouw docent van de eerstvolgende les toe in de CC. Wanneer je beter geworden bent, bel je ons weer op bovenstaand telefoonnummer.

Is de opleiding 's avonds of overdag?

De klassikale lessen vinden overdag plaats, tussen 09.00 en 15.30 uur (2 tot 3 dagen per lesweek). De praktijkuren zijn afhankelijk van jouw leerbedrijf.

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleidingsduur voor de opleiding kraamverzorgende – CZO Branche erkend op niveau 3 is 15 maanden.

Kom jij in aanmerking voor een vrijstelling omdat jij al een zorgachtergrond hebt? Dan wordt er voor jou op maat gekeken naar de duur van de opleiding

Kan ik een vrijstelling krijgen voor bepaalde vakken en/of BPV-uren, vanwege een relevante vooropleiding en/of werkervaring?

Bij een relevante vooropleiding en/of werkervaring zou je wellicht in aanmerking kunnen komen voor een vrijstelling voor bepaalde vakken en/of BPV-uren. Je dient een ingevuld aanvraagformulier inclusief diploma(‘s), CV, ID-bewijs en motivatiebrief te mailen of op te sturen, als bewijsmateriaal waaruit blijkt dat jij eerder verworden competenties bezit.

De vrijstellingen kunnen alleen toegewezen worden bij de inschrijving, eenmaal gestart met de opleiding kunnen er geen vrijstellingen meer aangevraagd worden.

Op de pagina Opleidingen vind je meer informatie over de vrijstellingen.

Wat komt er aan bod bij de toelatingstoets van Anatomie en Fysiologie?

De toelatingstoets van Anatomie en Fysiologie gaat over de algemene kennis hiervan; lichaamsfuncties, cellen, reacties, lichaamsonderdelen en organen kunnen aanwijzen, etc. Het is dus vooral verdiepen in het menselijk lichaam.

Is het mogelijk om de opleiding te verlengen, vanwege een tijdelijke stop gedurende de opleiding?

Het is mogelijk om de opleiding voor een maximum van drie maanden om geldige redenen te ‘pauzeren’. Deze drie maanden worden als verlenging gezien direct na de oorspronkelijke einddatum van de opleiding en zijn kosteloos. Verdere verlenging brengt wel kosten met zich mee en er zal moeten worden gekeken naar geldigheid van behaalde examens.

Hoe kan ik me afmelden voor de opleiding?

Wat jammer dat je wilt stoppen met de opleiding! Neem contact op met de leerlingservicedesk per mail info@geboortezorgacademie.nl of per telefoon 085 – 04 719 91. We horen graag wat de reden is van je afmelding.

Diplomering

Hoe kan ik mijn diploma aanvragen?

Het is de bedoeling dat jij zelf het diploma Kraamverzorgende aanvraagt via de website van CZO. Dit kun je doen door in te loggen op je account met het e-mailadres en wachtwoord die je bij inschrijving bij CZO hebt gebruikt. Op het moment dat je bent ingelogd zie je een tabblad waar je het diploma kunt aanvragen.

Gegevens controleren
Bij het aanvragen van je diploma wordt gevraagd om je gegevens te controleren. Bij incorrecte gegevens kun je dit direct aanpassen. Denk hierbij aan je naam en geboortedatum die op je diploma komen te staan. Mocht bij diplomering blijken dat deze gegevens niet kloppen, zal een nieuw CZO-diploma moeten worden gemaakt. Hiervoor vraagt CZO wijzigingskosten, die voor je eigen rekening zijn.

Termijn diploma-aanvraag
De aanvraag dient minimaal 8 en uiterlijk 4 weken voor de definitieve einddatum van de opleiding ontvangen te zijn door CZO. Dit betekent dat jij de aanvraag voor het diploma in de maand voorafgaand aan diplomering moet doen. Zie het onderstaande stroomschema om te zien wanneer jouw aanvraag-termijn is.

Goedkeuren aanvraag diploma
Jouw documenten om te kunnen diplomeren heb je bij jouw mentor aangeleverd vòòr het eind KOP gesprek. Bij een compleet examendossier geeft de Geboortezorg Academie akkoord aan CZO om jouw diploma te verstrekken. Jouw diploma wordt naar de Geboortezorg Academie opgestuurd. Je ontvangt het diploma tijdens de diploma uitreiking van de Geboortezorg Academie.

Wanneer het diploma niet tijdig aangevraagd en goedgekeurd is, kan CZO niet garanderen dat het diploma op tijd bij Geboortezorg Academie aanwezig is voor de diploma uitreiking.

Verlenging?
Verwacht je niet te kunnen diplomeren op de geplande einddatum en kom je daarmee in de verlenging? Vul het aanvraagformulier verlenging in en vraag de verlenging aan bij jouw mentor, zie hieronder. De aangepaste verwachte einddatum zal door Geboortezorg Academie worden doorgegeven aan het CZO. Vraag jouw diploma in de maand voorafgaand aan de nieuwe einddatum aan.

Wat moet je nu doen?
Als je gaat afstuderen binnen 8 en uiterlijk 4 weken:
1. Je meldt je aan op de website van CZO.
2. Je vraagt je diploma aan via jouw account bij CZO.
3. Je stuurt de documenten voor afstuderen op naar je mentor vòòr eind KOP gesprek.

Wat doet de Ga?
De Geboortezorg Academie accordeert jouw aanvraag voor het diploma of zet verlenging in gang bij CZO.

Klik hier voor het stroomschema voor jouw aanvraag-termijn.

Klik hier voor het aanvraagformulier verlenging.

Na de opleiding

Is het mogelijk om na afronding van deze opleiding door te stromen?

Of je kunt doorstromen naar een andere opleiding, is afhankelijk van de volgende opleider. Hiervoor kan je bij de volgende opleider vragen of zij akkoord gaan met het Branche erkende diploma op niveau 3.

Aan wat voor salaris kan ik denken als opgeleid kraamverzorgende?

Dit is afhankelijk van jouw ervaring, leeftijd en niveau. Voor een indicatie kun je terecht bij de CAO Kraamzorg.

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Meld je nu direct aan!

Volg ook de opleiding voor de kraamverzorgende van de toekomst.