Heb jij nog geen zorgachtergrond, maar wil je heel graag kraamverzorgende worden? En ben je bereid om net dat stapje extra te zetten om iemand te helpen? Dan is deze opleiding echt iets voor jou!
Tijdens de opleiding tot kraamverzorgende word jij opgeleid tot kraamverzorgende en leer je ondersteunen bij persoonlijke verzorging, je helpt bij huishoudelijke taken en begeleidt dagelijkse activiteiten. Als kraamverzorgende zorg je voor een veilige start en de zelfredzaamheid van ouders. Daarnaast zorg je voor gezondere kinderen en moeders én voorkom je dure zorg nu en later.
Toelatingscriteria
Jij:
Heb je al een achtergrond in de zorg? Dan kan je vrijstellingen aanvragen om de opleiding sneller te doorlopen.
Als kraamverzorgende heb je onder andere vier kerntaken:
Bij al deze taken heeft de kraamzorg de volgende belangrijke functies: preventie & voorlichting, risicosignalering en zorg-en hulpverlening. Onder begeleiding van professionals die dicht bij de praktijk staan, leer je het vak van een kraamverzorgende. Zo bouw je brede kennis op en ben je na de opleiding klaar om aan de slag te gaan als kraamverzorgende. Tijdens de opleiding komen o.a. de volgende kerntaken, competenties en onderwerpen aan bod:
Bieden van zorg en ondersteuning op basis van het zorgdossier
Het uitvoeren van organisatie-en professie gebonden taken
Bij de Geboortezorg Academie heb je te maken met kwalificerende examens. Dit wordt zowel schriftelijk als in de praktijk geëxamineerd. De Ga toetst de werkprocessen die voor het diploma kraamverzorgende van belang zijn. Hierbij wordt het beroepscompetentieprofiel (BCP) en de branchekwalificering kraamverzorgende als uitgangspunt genomen.
Duur opleiding
15 maanden.
Niveau opleiding
Mbo niveau 3
Studiebelasting
Je volgt de opleiding in een combinatie van werken en leren. Theorie en praktijk wisselen elkaar af. De totale studiebelasting is 1200 uur. Tijdens je opleiding volg je 300 uren aan theorie welke onderverdeeld zijn in 192 uur begeleide onderwijstijd (contacturen) en 108 uur zelfstudie. Waarvan 24 uur e-learning en 84 uur huiswerkopdrachten.
BPV-uren
Tijdens de beroepspraktijkvorming volg je 900 uren. Tijdens de beroepspraktijkvorming is de studiebelasting minimaal 18 uur per week.
Kosten
€2.495,00 (inclusief €175,- aanmeldkosten)
Certificering/diploma
Na het afronden van de opleiding heb je het branche erkende diploma Kraamverzorgende niveau 3 en bijbehorende speld, het certificaat kinder-EHBO en het certificaat babyreanimatie en Acute Verloskunde.
Toelatingsprocedure
Leerarbeidsovereenkomst
Je treedt in dienst bij een kraamzorgorganisatie. Je sluit dan samen met je werkgever een leerarbeidsovereenkomst af . Heb je nog geen overeenkomst met een werkgever? De Geboortezorg Academie helpt je met het vinden van een voor jou geschikte kraamzorgorganisatie
Meer informatie?
Bekijk ook onze pagina met veelgestelde vragen. Klik hier.
De volgende startmomenten voor 2023 zijn:
Een reguliere lesweek bevat twee à drie klassikale lesdagen, deze zullen overdag plaatsvinden tussen 9.00u – 16.00u.
Klik hier voor het conceptrooster!
Na de opleiding tot kraamverzorgende ben je opgeleid om de verloskundige te assisteren bij de geboorte van de baby. Je begeleidt de kraamvrouw tijdens de geboorte en in de periode daarna. Je ondersteunt het nieuwe gezin zoveel mogelijk: