Opleiding kraamverzorgende – specialisatie naar niveau 3

(CZO branche-erkende opleiding kraamverzorgende variant B)

Start januari, mei, september en november

Voor wie
Opleidingsinhoud
Informatie
Jaarrooster
Na de opleiding

 

 

Ben je zorgzaam ingesteld en vind je het leuk om met de allerkleinsten te werken? Heb je daarnaast ook al een achtergrond in de zorg op niveau 2 bijvoorbeeld helpende niveau 2 of ziekenverzorgende? Dan sluit deze opleiding perfect bij jou aan.

Tijdens deze opleiding krijg je specifieke vakkennis en vaardigheden voor de kraamzorg aangeleverd.

Na de opleiding kun je direct aan de slag als kraamverzorgende. Je kunt jonge gezinnen ondersteunen in een hele bijzondere fase, de geboorte van een kindje.

Toelatingscriteria

Jij:

 • bent 21 jaar of ouder. Ben je nog geen 21 jaar? Neem wel contact met ons op, samen zoeken we naar mogelijkheden voor jou!
 • bent in het bezit van (minstens) één van de onderstaande diploma’s:
  • Helpende Niveau 2
  • Helpende Zorg en Welzijn Niveau 2
  • Branche-opleiding Verzorgingshulp B
 • beheerst de Nederlandse taal (gemiddeld niveau 2F). Voor anderstaligen geldt het ERK-niveau B. Eventueel kan een niveautoets worden afgenomen.

Heb je al een achtergrond in de zorg op niveau 3?  Dan past de opleiding kraamverzorgende bijscholing + specialisatie op niveau 3 (variant A) beter bij jou! 

Heb je nog geen achtergrond in de zorg? Dan past de opleiding kraamverzorgende – volledige opleiding op niveau 3 beter bij jou! 

 

Als kraamverzorgende heb je onder andere de volgende kerntaken:

 • (geïntegreerd) 3e trimester huisbezoek
 • Partusassistentie
 • Zorg tijdens het kraambed
 • Afstemming, registratie & overdracht van zorg

Bij al deze taken heeft de kraamzorg de volgende belangrijke functies: preventie & voorlichting, risicosignalering en zorg- en hulpverlening. Onder begeleiding van professionals die dicht bij de praktijk staan, leer je het vak van een kraamverzorgende. Zo bouw je brede kennis op en ben je na de opleiding klaar om aan de slag te gaan als kraamverzorgende.

 

Duur opleiding
7 maanden

Niveau opleiding
Mbo niveau 3

Studiebelasting
Je volgt de opleiding in een combinatie van werken en leren. Theorie en praktijk wisselen elkaar af. De totale studiebelasting is 520 uur. Tijdens je opleiding volg je 160 uren aan theorie welke onderverdeeld zijn in 96 uur begeleide onderwijstijd (contacturen) en 64 uur zelfstudie. Waarvan 24 uur e-learning en 40 uur huiswerk.

BPV-uren
Tijdens de beroepspraktijkvorming volg je 360 uren. Tijdens de beroepspraktijkvorming is de studiebelasting minimaal 18 uur per week.

Kosten
€1.441,00 (inclusief €175,- aanmeldkosten)

Certificering/diploma
Na het afronden van de opleiding heb je het branche erkende diploma Kraamverzorgende en bijbehorende speld, het certificaat kinder-EHBO en het certificaat babyreanimatie en Acute Verloskunde. 

Toelatingsprocedure

 • Nadat je je hebt aangemeld kan er een intakegesprek plaats vinden. Dit is afhankelijk van het wel of niet hebben van een leerbedrijf.
 • Een assessment kan deel uitmaken van de procedure.

Leerarbeidsovereenkomst
Je treedt in dienst bij een kraamzorgorganisatie. Je sluit dan samen met je werkgever een leerarbeidsovereenkomst af. Heb je nog geen overeenkomst met een werkgever? De Geboortezorg Academie helpt je met het vinden van een voor jou geschikte kraamzorgorganisatie!

Meer informatie? 
Bekijk ook onze pagina met veelgestelde vragen. Klik hier

Op 23 november 2020 starten wij ook weer met nieuwe klassen op verschillende locaties! Je kunt je aanmelden tot 26 oktober 2020.

De gewone lesweken bevatten twee à drie klassikale lesdagen, deze zullen overdag plaatsvinden van 9.00u – 15.30u. 

Het exacte jaarrooster wordt later bekend gemaakt. 

 

 

Na de opleiding tot kraamverzorgende ben je opgeleid om de verloskundige te assisteren bij de geboorte van de baby. Je begeleidt de kraamvrouw tijdens de geboorte en in de periode daarna. Je ondersteunt het nieuwe gezin zoveel mogelijk:

 • Je geeft de kersverse ouders voorlichting.
 • Je bewaakt de gezondheid van de kraamvrouw en baby.
 • Je zorgt voor de hygiëne
 • Je neemt de dagelijkse zorg voor het gezin op je.
 • Je doet licht huishoudelijk werk

Meld je nu direct aan!

Volg ook de opleiding voor de kraamverzorgende van de toekomst.